top of page

Open standaarden vormen de bouwstenen voor interoperabiliteit en leveranciersneutraliteit

Future Insight

Als het gaat om gegevens die verband houden met de gebouwde omgeving, kunnen we het gebrek aan uniformiteit niet negeren: bestands- en gegevensindelingen worden in verschillende varianten aangeboden. Het softwarelandschap voor het ontwerp, de bouw en het beheer van gebouwde activa is uitgebreid en er zijn veel uitstekende tools beschikbaar voor allerlei professionals. Maar vaak komen deze tools met hun eigen gepatenteerde gegevensindelingen die heel goed werken voor een selecte groep, maar een obstakel vormen wanneer je wilt opschalen naar een breder publiek. En dit terwijl je meestal te maken hebt met een grote groep belanghebbenden tijdens een bouwproject.


Door de gefragmenteerde aard van de bouwsector is het al moeilijk om een goede gegevensstroom te garanderen tussen verschillende belanghebbenden, maar het gebruik van gepatenteerde indelingen creëert nog sterkere silo's die het hele proces inefficiënt en onnodig complex maken.


Daar schuilt het gevaar. Communicatie is zoveel gemakkelijker wanneer we dezelfde taal spreken. Dit is waar Open Standaarden om de hoek komen kijken. Open Standaarden zijn openlijk toegankelijk, bruikbaar door iedereen en worden onderhouden via samenwerkingsinspanningen en een consensusgestuurde aanpak. Open gegevensstandaarden zijn essentieel voor het waarborgen van een betere samenwerking en toegankelijkheid van gegevens.


Future Insight is een enthousiaste voorstander van open standaarden en we hebben al onze oplossingen gebouwd met volledige ondersteuning van open standaarden, zowel in BIM (IFC, IDS, openBIM) als in GIS (CityGML, 3D Tiles). De standaarden zijn volwassen geworden, de technologie om ze te gebruiken is er. Je hoeft geen miljoen gepatenteerde gesloten indelingen te ondersteunen, maar je moet wel het gebruik van open indelingen eisen.



Open standaarden = open markt

Het is vooral belangrijk voor publieke klanten bij publieke ontwerp- en bouwprojecten om open standaarden te eisen. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat publiek geld efficiënt wordt gebruikt en in het beste belang van de markt.


De EU BIM Task Group heeft het belang van openBIM benadrukt in een standpuntnota die in 2021 naar de Europese Commissie is gestuurd. Soortgelijke standpuntnota's en open brieven zijn ook uitgegeven door de Europese Federatie van de Bouwindustrie (FIEC), de Raad van Europese Architecten (ACE) en de Europese Federatie van Verenigingen van Ingenieursadviesbureaus (EFCA), die allemaal het belang van leveranciersneutraliteit en open standaarden benadrukken.


Door open standaarden te gebruiken, ondersteun je een open competitieve softwaremarkt waar je de vrijheid hebt om de beste tools voor de klus te kiezen zonder angst voor leveranciersafhankelijkheid of verloren gegevens.


Richt je op open standaarden, niet op open "alles"

Het gebruik van open standaarden vertaalt zich niet automatisch naar "open data". Gegevens kunnen veel waarde hebben en vormen een integraal onderdeel van een businessmodel. Je wilt het niet zomaar openlijk aan iedereen weggeven. Daarom is het belangrijk te benadrukken dat je je gegevens kunt licenseren en commercialiseren in open standaarden. Het delen van gegevens en toegankelijk maken op technisch niveau beperkt of belemmert je niet in zakendoen. Integendeel, hierdoor kun je gemakkelijker waarde leveren aan je klanten door je gegevens toegankelijker te maken.


Clearly.HUB, het Open Urban Platform dat Future Insight ontwikkelt, is expliciet ontwikkeld voor dit doel - om gebruikers te verbinden met de gegevens en diensten die ze nodig hebben om hun werk beter te doen. Gegevens blijven bij de bron en worden gedeeld via open standaarden.


Overheden richten zich vaak te veel op de eis van "open source code" bij het ontwikkelen of implementeren van e-diensten. Hoewel dit logisch klinkt met publiek geld, leidt dit vaak tot hogere kosten en creëert het complicaties met betrekking tot software-onderhoud, beveiliging en toekomstige ontwikkeling. SaaS-oplossingen daarentegen zijn veel gemakkelijker en kostenefficiënter te beheren omdat de leverancier het onderhoud en de ontwikkeling verzorgt terwijl de kosten worden verdeeld over alle softwareklanten.


Het gebruik van commerciële SaaS-oplossingen die open standaarden gebruiken, geeft je het beste van twee werelden - waarborgt leveranciersneutraliteit en geeft je de meeste waarde voor je geld.

 

Dit artikel is geschreven door Jaan Saar, Chief Evangelist van Clearly.BIM bij Future Insight. jaan heeft meer dan 20 jaar ervaring in de bouwsector. Hij heeft zowel commerciële als publieke organisaties geholpen bij het implementeren van digitale tools om processen efficiënter en mensgerichter te maken. Hij is een groot voorstander van openBIM en internationale open standaarden omdat deze een betere samenwerking mogelijk maken tussen alle belanghebbenden in de levenscyclus van een gebouw.

 

Voor meer informatie over dit artikel neem je contact op met Jaan Saar:

bottom of page