Een Open Urban Platform (OUP). Het is naast de razend populaire ontwikkelingen die op dit moment in de AI-industrie plaatsvinden, misschien wel de NEXT BIG THING. Maar wat is het, wat kan het voor mij betekenen, en bovenal: hoe werkt het? Dat zijn stuk voor stuk vragen die wij regelmatig terug zien komen: En daarom laten we je het graag met eigen ogen zien!
Wat is een Open Urban Platform?
Clearly.Hub, ons OUP dat wij voor het Rotterdamse Digitaal Ecosysteem aan het ontwikkelen zijn, is een digitale infrastructuur die alle deelnemers aan elkaar verbindt en met elkaar combineert. Het stelt ons niet alleen in staat om data op een veilige en ethisch verantwoorde wijze uit te wisselen, maar ook om verschillende datasets te combineren. Deze mogelijkheid om data te combineren biedt krachtige inzichten en innovatieve oplossingen die anders niet mogelijk zouden zijn.
Zie het bijvoorbeeld als een samenhangende constructie van legoblokken: los is het maar een rechthoekig steentje, maar samen kun je er de meest geavanceerde 3D creaties mee bouwen. Zo werkt het ook bij het OUP: door diverse interne en externe data aan elkaar te koppelen wordt één rechthoekig steentje onderdeel van een 3D creatie, waardoor je zicht krijgt op je data. Deel je datablokje en creëer samen met andere blokjes een kasteel, toren, auto of zelfs een ruimteschip en krijg zo inzicht tot de meest uiteenlopende vraagstukken.
Verken het Open Urban Platform!
Maar hoe werkt het OUP? Om daar achter te komen, nodigen we je uit om het platform, dat nog volop in ontwikkeling is, zelf te gaan verkennen. Ga naar: https://hub.clearly.app/, klik op "Sign In", vul je je gegevens in of meld je eenvoudig aan met je Google-account. Je bent nu klaar om het OUP te verkennen.
Een korte toelichting
Maar eerst willen we je graag 3 belangrijke onderdelen toelichten.
1 Hubs
Op de hubpagina krijg je een overzicht van alle hubs waarin je betrokken bent. Een hub is een digitale omgeving waar datasets samenkomen. Hier kun je eenvoudig mensen en organisaties uitnodigen om samen te werken met verschillende datasets. Je hebt volledige controle over wie toegang krijgt tot jouw hub en de data die daarin wordt gedeeld.
Binnen een hub kun je ook een Digital Twin opzetten, waarmee je een virtuele representatie van je gegevens creëert. Je bepaalt zelf welke datasets en apps binnen jouw hub beschikbaar zijn en kunt zelfs je eigen datasets koppelen aan openbaar toegankelijke datasets.
Maak je eigen hub aan en ontdek de mogelijkheden om data op een innovatieve manier te benutten.
2 Digital Twins
Een groot voordeel van het Open Urban Platform is de integratie van Digital Twins. Deze digitale tweelingen bieden letterlijk inzicht in je data.
Op de Digital Twins-pagina kun je de beschikbare Digital Twins bekijken, zowel die openbaar als die specifiek voor jou zichtbaar zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om zelf een nieuwe Digital Twin aan te maken door linksboven op de knop "+Nieuwe Digital Twin" te klikken. Wil je je Digital Twin niet publiekelijk delen? Dan kun je de zichtbaarheid eenvoudig instellen op "Afgeschermd".
Neem bijvoorbeeld de Digital Twin van 3D Rotterdam. Deze bevat zes standaard datasets die vanuit de hub als standaard lagen zijn toegevoegd. Wil je meer datasets toevoegen? Klik dan op "Beheer Lagen" en voeg de gewenste datasets toe om het overzicht nog verder te verrijken.
Dankzij de Digital Twin kun je jouw data niet alleen beter begrijpen, maar ook effectiever inzetten voor uiteenlopende stedelijke vraagstukken.
3 Catalogus
De catalogus biedt een uitgebreid overzicht van datasets die zowel publiekelijk beschikbaar zijn als specifiek voor jou toegankelijk zijn gemaakt. Je kunt eenvoudig zoeken naar de dataset die je nodig hebt en filters toepassen op basis van geografische locatie, eigenaar, tags, of bestandsformaten. Daarnaast kun je de metainformatie van elke dataset bekijken om meer details te leren kennen of bekijk je een preview van de dataset direct in de 3D viewer.
Jouw mening is belangrijk
Na het verkennen van het platform, horen we graag jouw feedback. Laat ons weten hoe we kunnen verbeteren en welke functies jij belangrijk vindt. Voor een diepgaandere demo of vragen, neem contact op met Bas Hoorn.
Meer weten?
Wil je meer weten over het datalandschap van het Open Urban Platform of wil je weten of het OUP jou kan helpen? Neem contact op met Bas Hoorn.