top of page

BIM-technologie revolutioneert bestemmingsplannen in Estland met innovatieve Proof-of-Concept oplossing

Future Insight

Eerder deze zomer rondde Future Insight, in samenwerking met het Estse Ministerie van Klimaat, het Ministerie van Regionale Zaken en Landbouw en de stad Tallinn, met succes een ambitieus project af gericht op het transformeren van ruimtelijke planningsprocessen. Tijdens een slotevenement op het Ministerie van Klimaat in Estland hebben we onze Proof-of-Concept (POC) oplossing gedemonstreerd die automatisch controleert of 3D detailplannen voldoen aan overkoepelende masterplannen. Dit project is een belangrijke mijlpaal in de toepassing van Building Information Modeling (BIM)-technologie voor ruimtelijke ordening in Estland.


Project doelstellingen

De primaire doelstelling van het project was het uitvoeren van een systematische en effectieve gedetailleerde analyse van het ruimtelijke planningsproces, waarbij de belangrijkste stakeholders uit de sector betrokken waren. De analyse was bedoeld om de marktrijpheid te beoordelen en de noodzakelijke veranderingen te identificeren op zowel nationaal als lokaal overheidsniveau om op informatiemodel gebaseerde planning in te voeren, in het bijzonder voor gedetailleerde bestemmingsplannen. De werkzaamheden hadden betrekking op twee soorten plannen:

1. Gedetailleerde plannen - gericht op specifieke gebieden en ontwikkelingen.

2. Masterplannen - overkoepelende plannen die richting geven aan een grotere regionale ontwikkeling op de lange termijn.


Het doel was om ervoor te zorgen dat de overgang naar op informatiemodellen gebaseerde planning gestroomlijnd en aangepast kon worden aan lokale en nationale bestuursstructuren, waardoor uiteindelijk de efficiëntie en nauwkeurigheid van ruimtelijke planning verbeterd zou worden.


Verkenning van open gegevensformaten:

Een secundair doel was het analyseren van de bruikbaarheid van internationale open dataformaten binnen de context van planningsinformatiemodellen. Door deze formaten te onderzoeken wilde het project de compatibiliteit en interoperabiliteit tussen verschillende systemen en belanghebbenden verbeteren.


Ontwikkeling van prototypes en toekomstige toepassingen:

Op basis van de bevindingen van de gedetailleerde analyse resulteerde het project in de ontwikkeling van een prototype dat 3D-visualisatie en automatische controle van planningsinformatiemodellen mogelijk maakt. Het prototype biedt de volgende belangrijke functionaliteiten:


  • Automatische controles voor gedetailleerde planning: Het systeem controleert automatisch of een gedetailleerd plan in overeenstemming is met de vereisten van het afgedwongen uitgebreide plan tijdens het planningsproces.

  • BIM-gebaseerde bouwvergunningsprocedure: De oplossing vergemakkelijkt ook de automatische verificatie van BIM-gebaseerde bouwprojecten tegen het gedetailleerde planningsinformatiemodel, waardoor het bouwvergunningsproces wordt gestroomlijnd.


In deze video leidt Jaan Saar, onze Chief Evangelist for BIM, je door deze spannende ontwikkelingen en laat hij zien hoe we ruimtelijke planningsprocessen transformeren met behulp van BIM-technologie.



Eindrapport en toegang tot het prototype

Je kunt meer lezen over het project en de bevindingen in het eindrapport:  Detailed analysis of the use of the information model of the plan and creation of a prototype solution.


Ervaar het prototype zelf

Ervaar het zelf: estonia-poc.clearly.app

Gebruikersnaam: [email protected]

Wachtwoord: Ar3ac#eck


Dit baanbrekende project maakt de weg vrij voor een nieuw tijdperk in de ruimtelijke ordening, waarin BIM-technologie zorgt voor precisie, efficiëntie en verbeterde samenwerking op alle overheidsniveaus.


Meer weten?

Wil je meer weten over Clearly.BIM?


Neem dan contact op met Bas Hoorn.

bottom of page