BIM Based vergunningencheck Estland opgeleverd

Een online vergunningencheck op basis van BIM modellen? Ja, dat kan! Voor het Ministerie van Economische Zaken en Communicatie van Estland zijn we sinds het voorjaar van 2019 bezig met deze ambitie. Het is een project van SRSS (Europese Unie) en dus wordt onze Proof of Concept (POC) op Europees niveau gedeeld en daar zijn we best trots op.

De POC laat zien dat het goed mogelijk is één web based platform in te richten op basis van open standaarden. Het platform kan gebruikt worden door zowel de vergunningaanvrager (om alvast een eigen check te doen), als door de behandelaar die ook heel eenvoudig zijn afhandeling kan doen. Door het gebruik van slimme algoritmes is er minder afhankelijkheid van de goede aanlevering van de BIM modellen waardoor de controles betrouwbaarder worden.

Bij de presentatie van de POC en ons advies op de User Interface waren de reacties vanuit de industrie en de overheid erg enthousiast. De enorme potentiële besparing en kwaliteitsverbetering wordt gezien door alle stakeholders in het vergunningenproces. Van indiener tot vergunningverlener.

Exact dezelfde vraag ligt er uiteindelijk in Nederland ook voor de Omgevingswet. Wie durft er samen met ons alvast aan de slag te gaan en ervaring op te doen met het gebruik van BIM modellen in het vergunningenproces?
Nieuwsgierig naar ons avontuur in Estland en de POC? Neem contact op met Rick Klooster [email protected], 06-46909779.

Translate